July 2, 2021

Peleti višje kvalitete za optimalno ogrevanje

Če se želimo ogrevati z lesno biomaso, imamo na voljo kar nekaj ustreznih kurilnih naprav, pa tudi različne vrste kuriva, ki lahko ponudijo pri kurjenju različne učinke. Seveda ne moremo pričakovati, da bomo lahko izkoristili kar vse možnosti, pogosto imamo opravka s kakšnimi omejitvami in ne moremo resno računati na možnost vgradnje vseh mogočih ogrevalnih sistemov, čeprav te lahko primerjamo na papirju.

Se pa lahko vsaj okvirno odločamo med različnimi možnostmi glede na to, kateri energent je najbolj prepričljiv za ogrevanje v naši situaciji. Kaj lahko se izkaže, da so to peleti, sploh če imamo dostop do kakovostnega materiala te vrste.

Peleti se primerjajo predvsem z drugo lesno biomaso, ki je prav tako učinkovita in zato morda ne ponudi povsem realne predstave o tem, kakšne prednosti imajo ta kuriva v primerjavi z drugimi, bomo pogostimi ogrevalnimi sistemi. Se pa te prednosti vedno bolj prepoznavajo, poleg tega imamo na voljo vedno bolj prepričljive kurilne naprave, s katerimi dosegamo boljše izkoristke in značilnosti lesne biomase še bolje izkoristimo. Morda bo prav to prava opcija za tiste, ki iščejo zanesljiv in zmogljiv ogrevalni sistem, ki hkrati deluje zelo učinkovito in varčno.

Če nam za kurjavo služijo peleti, imamo predvsem eno pomembno nalogo. Založiti se moramo s kvalitetnim materialom, s katerim bomo res lahko dosegali izkoristke, ki jih ponujajo sodobne kurilne naprave.

Peleti so na voljo v različnih kakovostnih razredih

Običajno se peleti brez kakšnega posebnega premisleka primerjajo z drugimi kurivi, gorivi in energenti nasploh. To lahko ponudi vsaj neko osnovno primerjavo, a končni zaključki so lahko precej zgrešeni, če ne upoštevamo različnih kakovostnih razredov, v katerih najdemo pelete.

Material primerjamo po različnih lastnostih. Predvsem cenimo dobro pripravljen in sušen les, ki ponuja boljši izkoristek, pomembni pa so še proizvodni procesi. Največ o učinkovitosti izgorevanja sicer odloča vrsta lesa, ki ponuja zalogo energije v takšnem kurivu. Našteli pa bi lahko še nekatere druge faktorje, ki vplivajo na končni učinek pri kurjenju peletov. A jasno je, da bodo poceni peleti manj prepričljivi kot peleti iz višjega kakovostnega razreda, prav tako moramo upoštevati nekatere druge faktorje, ki vodijo do dobre končne izkušnje.

Peleti imajo veliko energije

Peleti zbirajo koncentrirano energijo, ki je shranjena v lesu

Peleti se uvrščajo v različne kakovostne razrede, ki se ločijo glede na skupni seštevek vseh relevantnih lastnosti. Za višje kakovostne razrede se podeljujejo certifikati, ki potrjujejo, da gre za kvaliteten material, od katerega lahko pričakujemo boljše izkoristke pri uporabi ogrevalnega sistema. Pogosto se splača posebej iskati takšen material, ki ga uvažamo celo iz tujine, čeprav imamo tudi dosti slovenskega lesa. 

Peleti v različnih cenovnih razredih

Povsem pričakovano je, da se bodo peleti razvrščali tudi v različne cenovne razrede, če jih že delimo po kakovosti. To pa pomeni, da lahko s preudarnim nakupom veliko prihranimo, ne da bi morali za prihranek nujno ogroziti zmogljivost in učinkovitost naše kurilne naprave.

Običajno se peleti prodajajo v večjih vrečah, ki jih naložimo na paleto. Takšna paleta prinaša dobro tono materiala, torej veliko zalogo, ki pomeni tudi znaten strošek. Če so to visoko kakovostni peleti, cena ne bo ravno nizka, pa tudi pri cenejših peletih je lahko nabava celotne zaloge velik strošek. Upoštevati moramo porabo kurilne naprave in svoje potrebe pri ogrevanju preko dolge zime, ne pozabimo pa še na vprašanje, ali imamo sploh dovolj prostora za skladiščenje.

Peleti so alternativa drugi lesni biomasi za ogrevanje

Drva naredijo prijeten ambient, a peleti so lahko boljši za ogrevanje

Kakorkoli, cenovni razpon je lahko precej širok in kakovostni peleti so relativno dragi, vsaj v primerjavi z ugodnim materialom, ki ga lahko dobimo. Ni pa nujno, da bo treba za kakovostno lesno biomaso odšteti veliko denarja, včasih so po ugodni ceni na voljo tudi dobri peleti, akcija recimo zniža njihovo ceno.

Če velja med kvalitetnimi peleti akcija, je to izvrstna priložnost za nakup – vemo namreč, da gre za dober material s certifikatom, tako da bomo dosegli najboljši učinek, pri nakupu zaloge pa tudi veliko prihranimo. Kakšna bo dejansko med takšnimi peleti cena, je odvisno od ponudbe, a običajno dobimo tono materiala za kakšnih 300 evrov.

Kakovostni peleti in izkoristek v sodobnih kotlih

Za kurjenje peletov uporabljamo zmogljive kotle, v katerih dosegamo izvrstne učinke. To so napredne naprave, v katerih je kurjenje zelo učinkovito, sploh če so peleti kakovosti. Dober material ima zelo čisto sestavo, gre za kvaliteten les brez primesi in vsiljivcev. Tako ne ostane veliko pepela, les se pretvori v energijo in kakšnih omembe vrednih izgub pravzaprav ni. Čisto realno je pričakovati, da bomo z dobro opremo in kakovostnimi peleti uspeli v toploto pretvoriti kar 95 % energije, ki jo ima lesna biomasa.

Drugačen učinek seveda ponujajo kakšni poceni peleti, sploh pa peleti, ki niso dovolj sušeni ali jih ne hranimo v ustreznih razmerah. Razlike se lahko hitro pokažejo, kar je še dodaten argument, ki upravičuje nakup materiala iz višjega kakovostnega razreda. Tudi če je cena ob nabavi zaloge nekoliko višja, bomo ta material kurili dlje in iz njega dobili več energije za ogrevanje, zato dražji peleti upravičijo svojo ceno in z njimi dosežemo celo prihranek. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram